Skötselråd för silversmycken


Våra silversmycken är gjorda i 925 nickelfritt sterling silver. Det är ett solitt och hållbart material som gör smyckena mindre känsliga. Det är dock viktigt att du vårdar dina smycken för att du ska kunna njuta av dem i många år. 


  • Den medföljande asken är bra att förvara dina smycken när du inte använder dem. Silversmycken trivs som bäst när de inte behöver blandas med andra smycken
  • Det är bra att torka av smyckena efter varje användning så de är rena från hudfett, avgaser och så vidare.
  • Det går bra att sova, bada/duscha samt utföra vardagliga sysslor (så som trädgårdsarbete, diskning, träning etc) med smyckena. Vi rekommenderar dig dock att ta av dig dem vid dessa aktiviteter, för att slippa onödigt slitage. 
  • Rengör dem regelbundet för att behålla lystern på smyckena längre. 


Silversmycken som bärs dagligen kommer med tiden att mörkna på grund av oxidering och smuts. Det här fenomenet har flera förklaringar, dels beror det på att vår hud utsöndrar salter och mineraler. Det beror även på fett, hudkräm och orenheter i luften. Genom att regelbundet rengöra dina smycken förhalar du processen. Det är dock relativt enkelt att få bort dessa missfärgningar. 


RENGÖR SILVERSMYCKENA

För att ta bort vardaglig smuts från smyckena, kan du lägga dem i hett vatten med ett par droppar diskmedel. Låt dem ligga ett par minuter och borsta sedan bort smutsen med hjälp av en tandborste. 

När det har uppstått en grå eller gulaktig beläggning på smyckena tas detta lättast bort med en putsduk för silver. Om smutsen inte släpper kan det vara en idé att göra en grövre rengöring med bikarbonat eller bakpulver. Det är en mer miljövänlig och effektiv rengöring. 


GROVRENGÖRING 

  1. Lägg aluminiumfolie i en ungsfast form (gärna glas). 
  2. Strö över bikarbonat/bakpulver på folien.
  3. Lägg i silversmyckena i formen och strö ytterligare bikarbonat/bakpulver så det täcker smycken.
  4. Häll långsamt kokande vatten i formen så att det täcker alla smycken.
  5. Låt smyckena ligga kvar i formen tills vattnet har svalnat, och skölj sedan av dem i rinnande vatten.
  6. Torka av dem så det blir torra och putsa upp dem med en putsduk för att få upp glansen och lystern igen.

Det bubblar och fräser när bikarbonat/bakpulver får kontakt med vatten. Detta för att bikarbonat/bakpulver ger ifrån sig kolsyra. Det här är inget farligt, utan en del i processen.