Skötselråd smycken

Den kompletta skötselråds guiden för dina smycken.

Precis som vi tvättar och rengör kläder behöver vi också tvätta och rengöra våra smycken. Genom att rengöra och förvara dem på rätt sätt, håller sig smyckena snyggare och får dessutom en längre livslängd! Våra smycken tillverkas bland annat i rostfritt stål och är nickelsäkra (enligt EU:s regler). Guldsmyckena har en PVD-plätering och är i grunden tillverkade i rostfritt stål. 

Beadsarmbanden är designade i olika ädelstenar så som; onyx, agat, opal, galaxy stone och jaspis. Dessa är naturliga stenar vilket gör att varje armband har sin egen unika look. 

Läderarmbanden är tillverkade i äkta läder och finns i olika färger, modeller och utföranden. vare sig du har ett stålsmycke, beadsarmband eller läderarmband så är det viktigt att ta hand om dem och förvara dem väl. Genom bra förvaring och genom att följa våra skötselråd, så bibehålls kvalitén mycket längre.

Följ våra skötselråd för dina smycken i 3 enkla steg!3 enkla steg i skötselråd.

Guiden är indelad beroende på vilket material som smycket är gjord av. Skrolla ner för att komma till rätt kategori:

1. Läder - skötselråd till dina lädersmycken

2. Beads - skötselråd för ditt favorit beadsarmand

3. Stål - skötselråd för dina stålsmycken


1. läder

Läder är ett tåligt material, men du måste fortfarande ta hand om det på rätt sätt. Det enklaste sättet är att förvara lädersmycken separat från andra smycken. En smyckeskrin, förvaringsbox eller en låda du har hemma fungerar perfekt. Skulle du känna att dina lädersmycken behöver rengöras gör du det genom att torka av med trasa, smörj med neutralt läderfett eller rengöring som är till för läder. Men tänk på att:

För mycket damm kan förstöra lädret.

Vatten kan torka ut läder. Försök att undvika att bada och duscha med dina lädersmycken och klocka.

Vänta med att sätta på ditt lädersmycke eller klocka till efter du tagit på dig produkter som exempelvis sololja, hudkräm, hårspray eller liknande. 


2. Beads

Våra beadsarmband är tillverkade av olika ädelstenar så som lapis, tigeröga, jaspis, agat, opal, galaxy stone och lavasten. Dessa rengör du enklast med en ren och lätt fuktad bomullstrasa. Skulle de behöva mer rengöring lägger du ditt armband i en skål med vatten och några droppar milt diskmedel. Tänk dock på att ädelstenar är ett organiskt material därutav har varje sten ett unikt utseende och ska inte dränkas med vatten. För att du ska bibehålla den ursprungliga looken så länge som möjligt är det viktigt att du inte utsätter ditt smycke för bland annat bad och diskning. Det är inte heller optimalt att sova med ditt smycke då du kan fastna dra i sönder det. Tänk även på att fysiska aktiviteter så som träning kan påverka livslängden.


3. stål

Många av våra klockor har mesharmband. Dessa rengör du enkelt med ljummet vatten och mild tvål, sedan borstar du försiktigt med t.ex. en tandborste. Torka sedan försiktigt av det med bomulltuss . Viktigt att tänka på är att du skyddar urtavlan. Du bör också undvika att bada med dina stålsmycken, framförallt i klor och saltvatten. Om du känner att dina stålsmycken har tappat sin glans kan du rengöra de med ljummet vatten och putsa upp dem igen med en ren trasa. Oftast räcker detta. Skulle du tycka att de behöver en ordentlig rengöring gör du det enkelt med mild rengöring som exempelvis; såpa och vatten. Det är viktigt att du torkar av smycket ordentligt efteråt. 


Behöver du andra tips?

Klicka på länken under för att komma till vår blogg!